Svatba a žádost o GC - jaké dokumenty si musím nechat ověřit

FAQFAQ   HledatHledat    RegistraceRegistrace   PřihlášeníPřihlášení

Svatba a žádost o GC - jaké dokumenty si musím nechat ověřit

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zelena karta
Autor Zpráva
Cokoovce



Registrace: 31. 05. 2018
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: pá srpen 24, 2018 12:22 pm    Předmět: Svatba a žádost o GC - jaké dokumenty si musím nechat ověřit Odpovědět s citátem

Dobrý den,
ačkoli jsem tady nová, fórum jsem se snažila poctivě pročíst a našla jsem tady hromadu odpovědí. Přesto ne všechny.
Moje situace je asi vcelku obyčejná: rok a půl chodím s přítelem, americkým občanem, doteď jsme se akorát navštěvovali a chtěli bychom se vzít a normálně spolu žít.

1. Jsem rozvedená a po rozvodu jsem si nechala příjmení bývalého manžela. Ovšem na rodném listě mám samozřejmě jiné příjmení. Potřebuji nějaký další papír, který ukazuje, že to jsem opravdu já? V české občance rodné přijmení nemá, ani mi tuto možnost nenabídli.

2. Které všechny listiny je potřeba mít ověřené apostilou? Vím o rodném listě a prohlášení o právní způsobilosti k manželství. Ale co třeba musí splňovat výpis z rejstříku trestů? Nebo rozsudek o rozvodu manželství?

3. Přítel byl na konzultaci s právníkem a ten nám poradil, že nejlepší řešení je přijet na ESTA a ihned zažádat o změnu víza na snoubenecké. Čekat, až mi ho přiznají a pak se vzít. Ale to se mi nějak nezdá, nikdy jsem ani nečetla o nikom, kdo by to takto udělal. Má s tímhle postupem někdo zkušenosti?

Předem děkuju za každou radu či názor!
Návrat nahoru
Big_Rig
Editor


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 8917
Bydliště: Dayton/Cinci

PříspěvekZaslal: pá srpen 24, 2018 5:11 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

ESTA neni vizum. Nemuzes z ESTA "zmenit viza na snoubenecka". Co to bylo za pravnika?
Návrat nahoru
Clayton
Veteran


Registrace: 09. 08. 2009
Příspěvky: 1002

PříspěvekZaslal: pá srpen 24, 2018 9:03 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Big_Rig napsal:
ESTA neni vizum. Nemuzes z ESTA "zmenit viza na snoubenecka". Co to bylo za pravnika?


Někdy mám dojem, že dnešní trend vysoké školy pro každého, způsobil, že ti, kteří dříve obraceli hamburgery někde ve fast foodu, vystudovali imigrační právo. Klidně věřím, že tohle nějaký imigrační právník řekl. Oni fakt už nerozumí vůbec ničemu. Dřív jim stačilo nějak se naučit vyplňovat poměrně jednoduché formuláře. Dnes, když se vše za Trumpa (ale už i dřív za Obamy) výrazně zhoršilo, si neví s ničím rady. To, že je třeba také občas jít k soudu nebo aspoň podat appeal si nedokáží představit, na to jejich inteligence absolventů zvláštní školy nestačí.

Samozřejmě, COS (change of status) z ESTA nejde, Big Rig má 100% pravdu. Ano, někteří lidé přijedou na ESTA a v USA se vezmou. Ti, kteří se vezmou dříve než za 2 měsíce po příjezdu, mají většinou zatraceně velké problémy a často to špatně dopadne. Těm, kteří se vezmou až po dvou měsících po příjezdu, mají imigračního právníka s IQ větším než IQ houpacího koně, se to často podaří, byť mohou mít také dost velké problémy a nemusí to dopadnout dobře.
Tak nějak mi přijde, že je lepší zbytečně nespěchat a vyřídit si v ČR snoubenecká víza. I když to samozřejmě pár měsíců trvá.
Návrat nahoru
Clayton
Veteran


Registrace: 09. 08. 2009
Příspěvky: 1002

PříspěvekZaslal: pá srpen 24, 2018 9:10 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Mimochodem, nejsem expert na family GC. Ale proč by měl být rodný list apostilovaný? To mi přijde docela jako nesmysl. Žádné GC vízum nic takového nevyžaduje. Vždy stačí doložit překlad do angličtiny, který ani nemusí být od certifikovaného překladatele, může to přeložit a podepsat kdokoliv, kdo je toho schopný. Mimochodem, mám to podpořené i praktickými zkušenostmi - žádná z mých dvou dcer nic takového nepotřebovala. Ani ke svatbě v USA, ani k žádosti o GC.
Návrat nahoru
Lynnet
Moderator


Registrace: 13. 07. 2006
Příspěvky: 3604
Bydliště: CA

PříspěvekZaslal: so srpen 25, 2018 1:17 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Ale Rozvodovy list uz potrebuje vice...samozrejme je nutny,jinak k svatbe nedojde...takze soudni preklad Rozsudku a rozvod. vyrovnani, plus Apostila. Je treba se obratit na soud kde rozvod probehl. Apostila je potreba k uznani rozvodu v USA.

Ten RL prelozit a Apostila, prijde na to.....to je zase vyssi overeni tveho RL, cili matricniho dokladu...pro ucely s nim spojene v USA. Ja to kdysi potrebovala, ale jak pise Clayton, dnes uz treba to neni nutne...nevim...v kazdem pripade, vystaveni stoji par babek.

Takze to nejakou dobu vezme. Trestni rejtrik nemusis predkladat,to neni cast dokumentu o ktere se musis postarat Ty.

Co to je prohlaseni o pravni zpusobilosti manzelstvi..? Nevim ze by tohle bylo treba....
Jeste si nechej udelat preklad prukazu o ockovani,jinak bys musela nektera absolvovat znovu v ramci zdravotni casti zadosti o GC.

Jinak Esta ze opravdu neda zmenit na nic jineho...imigracni pravnici to vi.....proste nejde dat change of status...nema to podklad v zakone....
Par lidi ke GC pres Estu prislo,ale imigracni to v zasade odmitaji....pze tu jsou ta snoubenecka viza.....a mozna to bude I rychleji....nez si myslis.
Návrat nahoru
Big_Rig
Editor


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 8917
Bydliště: Dayton/Cinci

PříspěvekZaslal: so srpen 25, 2018 6:45 am    Předmět: Odpovědět s citátem

Snoubenecka viza ... a hlasit se do "90-Day Fiance" Exclamation
Návrat nahoru
Cokoovce



Registrace: 31. 05. 2018
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: so srpen 25, 2018 2:35 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Big_Rig napsal:
ESTA neni vizum. Nemuzes z ESTA "zmenit viza na snoubenecka". Co to bylo za pravnika?


Toho jsem si právě vědomá a proto mi to přišlo divný, že to vůbec navrhnul. Tak jsem se pak specicky ptala, jestli myslí šestiměsíční turistické vízum (tam si nejsem jistá, jak to chodí), nebo ESTA a on odpověděl, že ESTA.
Jinak to byl imigrační právník, co příteli někdo doporučil, že mu hodně pomohl. Tak nevím.

Na ty dokumenty jsem se ptala na matrice a tam mi řekli, že ten rodný list musím mít ověřený apostilou a přeložený soudním překladatelem a to potvrzení o právní způsobilosti je v podstatě úřední prohlášení, že na straně ČR nejsou žádné překážky k tomu, abych se mohla vdát. Co jsem tak pročítala nejrůznější diskuze, tak mi to přijde jako dokument, který považuje za důležitý jenom ČR a v zahraničí to nikoho nezajímá Smile Ale pravděpodobně bude lepší ho pro jistotu mít.

S tím snoubeneckým vízem je problém ten, že teď trvá snad devět měsíců, než ho přidělí. A upřímně čekat na něco dalších devět měsíců bez možnosti se s přítelem pořádně vidět, to je pro mě možná milosrdnější se rovnou rozejít.
Návrat nahoru
Clayton
Veteran


Registrace: 09. 08. 2009
Příspěvky: 1002

PříspěvekZaslal: so srpen 25, 2018 10:33 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

např. tady je dobře vysvětlené, jak je to s rodným listem:
https://www.immihelp.com/birth-certificate/

Pokud jde o svatbu na ESTA, doporučuji přečíst třeba tohle:
https://immigrationworkvisa.wordpress.com/2018/05/20/green-card-adjustment-after-b2-entry/
Návrat nahoru
Clayton
Veteran


Registrace: 09. 08. 2009
Příspěvky: 1002

PříspěvekZaslal: so srpen 25, 2018 10:45 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

A ještě doplím jeden svůj čistě soukromý postřeh. Prosím, v žádném případě to neberte jako radu, nejsem právník a nejspíš se zcela mýlím.A určitě bude nejlepší probrat vše s nějakým dobrým imigračním právníkem, pokud tedy někdo takový existuje Smile

Už z Obamy začal trend, kdy je imigrace čím dál obtížnější pro lidi, kteří jsou odborníky, V USA platí (nebo by platili) vysoké daně, zakládali vlastní firmy, vytvářeli pracovní příležitosti. Zkrátka ten typ imigrantů, díky kterému jsou USA tam kde jsou. Za Trumpa tento nepříznivý trend dále pokračuje. Velké firmy už si raději zakládají pobočky mimo USA, např v Kanadě, kde tento problém není.

Naopak v rodinné imigraci se nezměnilo téměř nic. Prochází skoro vše, přestože to vypadá často jako vyložené podvody. Jenže, zasáhnout tímhle směrem je pravděpodobně politický problém, některé skupiny voličů by se naštvaly.
Návrat nahoru
Big_Rig
Editor


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 8917
Bydliště: Dayton/Cinci

PříspěvekZaslal: so srpen 25, 2018 11:49 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Ten trend zacal za Obamy v tom smyslu, ze za Obamy reps ovladli obe komory.

Jinak bych rekl, ze USA nejsou postavene na imigrantech, kteri jsou odbornici a plati velke dane. Trumpuv dedek byl zadluzena, negramotna socka a jeho vnuk to dotahl az na viceprezidenta Ruska.
Návrat nahoru
brook.
Anonymní





PříspěvekZaslal: po srpen 27, 2018 6:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem Upravit/Odstranit tento příspěvek

Big_Rig napsal:
Snoubenecka viza ... a hlasit se do "90-Day Fiance" Exclamation



Laughing Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
brook.
Anonymní





PříspěvekZaslal: po srpen 27, 2018 6:02 pm    Předmět: Odpovědět s citátem Upravit/Odstranit tento příspěvek

Big_Rig napsal:
Snoubenecka viza ... a hlasit se do "90-Day Fiance" Exclamation



hlavne ne stylem danielle a mohamed
Návrat nahoru
Big_Rig
Editor


Registrace: 19. 01. 2005
Příspěvky: 8917
Bydliště: Dayton/Cinci

PříspěvekZaslal: po srpen 27, 2018 7:14 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

I can't kiss you. It's Ramadan. Laughing
Návrat nahoru
brook..
Anonymní





PříspěvekZaslal: út srpen 28, 2018 3:34 am    Předmět: Odpovědět s citátem Upravit/Odstranit tento příspěvek

Big_Rig napsal:
I can't kiss you. It's Ramadan. Laughing


Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
brook
Veteran


Registrace: 21. 12. 2010
Příspěvky: 2485

PříspěvekZaslal: st srpen 29, 2018 3:38 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

jeste lepsi je 50 leta angela z Georgie a ten jeji 30 letej nigerijec co ji rekne put make up, make look younger Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Cokoovce



Registrace: 31. 05. 2018
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: po září 03, 2018 12:08 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Já se obávám, že na tenhle typ pořadu jsme s přítelem oba dost nezajímaví Very Happy Introverti věnující se tanci, on se věnuje lukostřelbě, já zase po večerech šiju oblečení a maluju figurky Smile Jediný zajímavý element by mohl být můj psycho kocour, který bude bydlet s námi.
Návrat nahoru
Nikl
Anonymní





PříspěvekZaslal: st září 05, 2018 3:40 pm    Předmět: Odpovědět s citátem Upravit/Odstranit tento příspěvek

Cokoovce napsal:
Já se obávám, že na tenhle typ pořadu jsme s přítelem oba dost nezajímaví ... já zase po večerech šiju oblečení a maluju figurky ...


A mame viteze... Laughing
Návrat nahoru
cha0zz



Registrace: 15. 11. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: po listopad 12, 2018 1:43 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevim jak to je ted, ale kdyz sem tam prijel na Estu tak po 2 rocich sem se zenil a kartu dostal do 6 mesici, a nikdo se me neptal proc a kde a co.
Návrat nahoru
Lynnet
Moderator


Registrace: 13. 07. 2006
Příspěvky: 3604
Bydliště: CA

PříspěvekZaslal: po listopad 12, 2018 7:13 pm    Předmět: Odpovědět s citátem

cha0zz napsal:
Nevim jak to je ted, ale kdyz sem tam prijel na Estu tak po 2 rocich sem se zenil a kartu dostal do 6 mesici, a nikdo se me neptal proc a kde a co.



No je to porad stejne....Esta neni vizum,je to jen povoleni vycestovat za ucelem turistiky do USA po omezenou dobu a neda se zmenit na jiny typ viza. Ze ses po 2 letech ozenil je sice hezke,ale k tomu ti Esta nepomohla, ze? Mel si I stesti zes nebyl poslan zpet domu k vuli prekroceni pobytu.

Je fakt ze nekteri imigracni to neresi az tak a GC proces nastartuji a status zmeni... je to ale porad oproti pravidlum.
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Chicago-cz.com -> Zelena karta Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 


Chicago-cz.com forum system
Home | Diskuse o USA